Conferința de presă susținută de Președintele României
Conferința de presă susținută de Președintele României
29.04.2020

Președintele Klaus Iohannis a avut ieri, prima conferință de presă de la începutul epidemiei de coronavirus. Acesta a explicat ce se va întâmpla după 15 mai și cum au gestionat până acum autoritățile române criza.

„Iată că a trecut o lună și jumătate de când am instituit starea de urgență. Este mai mult de o lună și jumătate de când, din păcate, trăim cu această epidemie. Din motive de distanțare, din motive de siguranță, am avut mai degrabă declarații de presă și am considerat că este bine să revenim la o formă mai interactivă. În consecință, am invitat jurnaliști acreditați la Cotroceni să vină astăzi la o conferință de presă. După o introducerea pe care o voi face, jurnaliștii prezenți vor avea posibilitatea să-mi adreseze întrebări legate probabil de epidemie, de politică și alte teme de actualitate.”

- nu am atins maximul pandemiei, o relaxare prematură ar fi fundamental greșită.

„Românii au dovedit că au simț civic, au echilibru și, da, societatea românească a dovedit maturitate, însă se discută foarte mult în aceste zile despre măsurile de relaxare. Sigur, vom ajunge și acolo. Eu am menționat că după 15 mai anumite restricții vor fi reduse, dar trebuie să fim foarte, foarte atenți. Nu am atins maximul în România și o relaxare prematură ar fi fundamental greșită și poate să distrugă toate rezultatele bune pe care le-am obținut până acum. Și, ca să nu rămână doar așa, o afirmație din partea mea, am pregătit și un grafic, pe care îl puteți urmări.”

- faptul că din 15 mai relaxăm unele măsuri nu înseamnă că revenim la viața normală

„Faptul că din 15 mai este posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă în niciun caz că revenim la viața noastră normală pe care am avut-o înainte de epidemie.”

- experții ne spun că nu știm când vom reveni la o viață normală, vor rămâne multe restricții în vigoare: ne vom întâlni maximum câte 3, să plecăm din localitate fără un motiv serios, să ieșim la restaurante

„Vor rămâne foarte multe restricții în vigoare, nu vom putea să ne întâlnim decât maximum câte trei, nu vom putea, o vreme destul de bună, să ieșim, de exemplu, la restaurant sau la mall. Nu vom putea, imediat după 15 mai, nici măcar să plecăm din localitate, decât dacă avem un motiv foarte serios. Aceste lucruri, sigur, vor fi încă detaliate.”

- marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an, iar dacă se vor relua competițiile sportive, există o probabilitate să se reia fără spectatori

„Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an. Nu putem să riscăm să avem un număr mare de persoane adunate într-un loc. Știu că sunt mulți care își doresc, de exemplu, să se reia competițiile sportive. Dacă se vor relua - atenție, dacă se vor relua - există o probabilitate mare să se reia fără spectatori.”

- relaxările se vor face gradual, dacă după o măsură crește numărul infectărilor, măsura va fi retrasă

„Deci lucrurile, în niciun caz, nu vor intra, din păcate, repede în normalitate, iar măsurile pe care le vom lua de reducere a restricțiilor vor fi graduale, nu se întâmplă totul dintr-o dată. În 15 mai va fi ceva, de la 1 iunie, dacă totul merge bine, atenție, încă ceva, din 15 iunie încă ceva, din 30 iunie sau 1 iulie încă ceva și întotdeauna cu ochii pe statistică. Dacă după o măsură crește dintr-o dată numărul de bolnavi, măsura se ia înapoi, nu avem ce face. Deci trebuie să fim foarte, foarte atenți.”

- după 15 mai, autoritățile vor retrage ușor, ușor măsurile coercitive, dar oamenii trebuie să preia responsabilitatea

„Ușor, ușor autoritățile trebuie să se retragă puțin din această atitudine coercitivă și oamenii simpli trebuie să preia responsabilitatea. Vom avea, de exemplu, după 15 mai obligația să purtăm măști când suntem în spații publice închise, când mergem cu autobuzul, cu metrou, cu trenul și așa mai departe. Deci, lucrurile vor evolua gradual.”

Întrebări

Se discută în ultima perioadă, tot așa, de câteva zile, chiar și în Parlament despre inclusiv amânarea datei alegerilor parlamentare, împinse undeva în prima parte a anului viitor. Dacă sunteți de acord și cum vedeți situația?
Sunt mai multe lucruri aici de care trebuie să ținem cont. Primul lucru este că ne spun tot mai mulți experți că nu vom scăpa de virus și va trebui să găsim un mod de a trăi cu această boală. Asta sper eu că înseamnă că vom avea bolnavi, cum am avut, în toți anii am avut bolnavi de gripă, dar viața a continuat. Sper să ajungem tot acolo - să avem, din păcate, câțiva bolnavi, dar restul societății să poată să își vadă de treabă. Dar nu știm dacă în acest an ajungem acolo. Și atunci este prematur să spunem că vom avea sau nu vom avea în septembrie, sau în octombrie, sau în decembrie alegeri. Acest lucru depinde de cum gestionăm noi epidemia și cum reacționează populația în continuare la acest virus. Important este, după părerea mea, să facem alegerile atunci când nu reprezintă un pericol pentru populație. Eu nu o să fiu de acord să facem alegeri atunci când epidemia încă există și sunt un număr semnificativ de bolnavi. Eu îmi doresc să reușim în această toamnă să avem și alegeri locale, și, la termen, spre sfârșitul lui noiembrie, la începutul lui decembrie, alegeri parlamentare. Dar, dacă nu se pot ține în siguranță, atunci vor trebui amânate. Nu voi tolera în niciun caz să avem alegeri sub semnul epidemiei.

Ce soluții au părinții care trebuie să revină la muncă, având în vedere că pe perioada verii vor fi închise grădinițele și creșele, atât cele de stat, cât și cele private?
Există o legislație în vigoare care permite unui părinte să stea acasă dacă școala este închisă. Eu cred că foarte mulți au o problemă cu asta, dar, pe de altă parte, gândiți-vă ce problema ar avea dacă și-ar trimite copilul la școală și copilul ar veni bolnav acasă și-ar aduce boala în familie, cred că ar fi mult, mult mai complicat, și având în vedere că există această lege care sprijină și practic și financiar părinții care trebuie să stea cu copiii, își va găsi fiecare familie de români o soluție proprie, cu toții, evident, în speranța că această fază nu va dura prea mult.

Ne puteți înainta o dată pentru redeschiderea restaurantelor, a mall-urilor și a hotelurilor care sunt închise în acest moment?

Decizia o luăm săptămâna viitoare, am dat exemple de posibile relaxări, ca să nu fiu greșit înțeles, iar după o săptămână, două, când vedem cum apar reacțiile la măsura respectivă, vom putea să anunțăm următoarea măsură și tot așa până, sper eu, în vară, când putem să renunțăm la foarte multe restricții, dar la unele, vă spun de pe acum că nu vom putea renunța. De exemplu, nu putem să renunțăm la mască, fiindcă ea protejează și pe cel care o poartă și pe ceilalți cu care se întâlnește.

După 15 mai veți prelungi starea de urgență sau va fi dată o stare de alertă?

Noi discutăm aceste variante de două săptămâni, nu începem discuția mâine. Însă decizia nu o vom lua mâine, fiindcă vrem să urmărim cum evoluează situația din punct de vedere epidemiologic și decizia, dacă vom prelungi starea de urgență sau dacă vom găsi o formă alternativă, de exemplu, stare de alertă, această decizie o vom lua, probabil, în cursul săptămânii viitoare când avem noi date despre mersul epidemiei, însă pot să vă spun, poate cu titlul de premieră, că legislația secundară aferentă variantei în care nu prelungim starea de urgență este aproape finalizată.

Ce ne facem dacă, după ce se relaxează aceste măsuri, numărul îmbolnăvirilor va crește? Avem exemplul Germaniei, care a luat măsuri de relaxare. Economia are nevoie de aceste măsuri, dar ce se întâmplă dacă după aceea o să avem din nou un val de îmbolnăviri?

De aceea relaxarea să facem în pași, și nu dintr-o dată și fiecare măsură trebuie analizată în funcție de rezultate și, da, dacă, din păcate, vom avea după o măsură x - nu știu care va fi acum - dacă vom avea un număr foarte mare de infecții, atunci va trebui reevaluată măsura care a adus la acele creșteri, însă aceste chestiuni pot fi discutate teoretic în foarte multe feluri. În practică, de asta relaxăm în pași, ca atunci când măsura se dovedește a fi fost proastă, să o putem lua înapoi.

Când credeți dumneavoastră că va fi reluată activitatea în turismul din România, în contextul în care astăzi spuneați că se vor relaxa restricțiile de la 15 mai, însă oamenii nu vor putea pleca din localitate dacă nu au un motiv serios. Pe de altă parte, Premierul Ludovic Orban a spus, săptămâna trecută, că se vor redeschide hotelurile din 16 mai.

Nu putem trata zona de servicii turistice la pachet. E mai ușor să deschidem hotelurile, dar fără restaurante la început. Vom găsi soluții graduale pentru a deschide serviciile care se pot redeschide în condiții de pandemie. Înțeleg problemele celor din domeniu, dar prioritară e sănătatea oamenilor.
Când se vor întoarce românii la locurile de muncă? Cum se poate evita aglomerația din mijloacele de transport în comun?
Unii nu și-au întrerupt munca, alții o fac de acasă, în unele sectoare oamenii nu se vor întoarce până în toamnă, precum învățământ, în perioada următoare vom face cunoscute măsurile privind transportul în comun.

Ce se întâmplă, după 15 mai, cu persoanele care nu își pot permite purtarea măștilor care vor fi obligatorii?

Există un sprijin pentru persoanele defavorizate, în cam toate sectoarele din viața publică, și Guvernul deja lucrează la astfel de măsuri. Persoanele care nu-și permit, pur și simplu, să își procure măști le vor primi gratuit din partea statului.

Sursa: Presidency.ro