Ordonanța militară nr. 9. Suspendarea unor zboruri. Exportul de cereale nu mai este interzis
Ordonanța militară nr. 9. Suspendarea unor zboruri. Exportul de cereale nu mai este interzis
16.04.2020

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat aprobarea ordonanţei numărul 9, după o şedinţă de lucru cu premierul Ludovic Orban şi Raed Arafat.

„Pentru a face un nou pas ca să prevenim eficient răspândirea noului tip de coronavirus și a reglementa unele situații, astăzi am semnat Ordonanţa Militară nr. 9. În această ordonată am prelungit suspendarea zborurilor din și înspre România cu următoarele state: Marea Britanie, SUA, Belgia, Olanda, Turcia, Iran, Italia, Franța și Germania. Suspendarea este prelungită cu 14 zile, proporțional pentru fiecare țară.
O altă reglementare este excepția la normele de izolare pentru navigatori. Dacă aceștia nu prezintă simptome ale COVID-19, toate echipajele îndeplinesc aceleași condiții ca și șoferii de la camioanele de marfă sau echipajele de la avioane.
Piețele agroalimentare ramân deschise și în această perioadă în baza actelor normative incidente cu condiția respectării tuturor reglementărilor ordonanței militare cu privire la oprirea răspândirii noului coronavirus.
Un alt punct important al acestei ordonanțe se referă la interzicerea exportului de grâu și a altor produse derivate, interzicere care a fost impusă în ordonanța anterioară. Articolele care interzic acest export își încetează aplicabilitatea pentru că în urma discuțiilor purtate la nivel guvernamental s-a reușit perspectiva și s-a clarificat achiziția necesară pentru completarea rezervei de stat, astfel încât securitatea alimentară să fie asigurată până la următoarea recoltă.
Toți cei care se întorc în țară vor sta în carantină instituționalizată.
Vreau să vă spun că în această zi avem disponibile 13,254 locuri în carantină. Cei care au crezut că nu se mai aplică o carantină în zone special amenajate, pentru a le clarifica această informație, precizez că respectivul ordin al comandantului acțiunii se referă la definiția izolării care are mai multe etape.
Carantina la domiciliu este aplicabilă doar în ultimă fază, situație în care nu este acum România.
Sunt destule locuri de carantină și, dacă e nevoie, vor mai fi găsite și altele.
Mulțumesc tuturor pentru eforturile pe care le faceți în această perioadă. Vă doresc multă sănătate în numele meu și al tuturor colegilor din MAI. Dumnezeu să binecuvânteze România! Dumnezeu să   îi binecuvânteze pe români! Vă doresc sărbători liniștite!”