Ziua internațională a dansului
Ziua internațională a dansului
29.04.2020

Ziua de 29 aprilie a fost instituită drept Ziua internaţională a dansului, în 1982, la iniţiativa Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. În acest fel este celebrat atât dansul, cât şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727, informează AGERPRES.

Deşi pandemia de coronavirus a dat peste cap planurile multor organizatori legate de Ziua internaţională a dansului din 2020, există instituţii care s-au adaptat şi îşi bucură spectatorii cu spectacole difuzate online. Astfel, Teatrul Odeon, difuzează, la 29 aprilie, o seară de dans contemporan semnată de coregraful şi dansatorul Răzvan Mazilu. Programul va include fragmente din spectacolele „Block Bach”, „Şaraiman” şi „Un tango mas” şi va fi transmis în regim de live streaming pe pagina de Facebook oficială a teatrului, pe site-ul Smart FM, secţiunea Life Fever, urmând să fie disponibil şi pe canalul de YouTube.

La rândul său, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” va rememora, pe pagina de socializare, momentul artistic pregătit în 2019 pentru această zi, cu îndemnul „Dansează din inimă şi iubeşte ce faci”.

Institutul Internaţional de Teatru, organizaţie internaţională neguvernamentală, asociată la UNESCO, are centre naţionale în o sută de ţări ale lumii. A fost fondat la Praga în 1948 de UNESCO şi de o comunitate teatrală internaţională. Scopul ITI este promovarea schimbului internaţional de ştiinţă şi practică în artele spectacolului pentru a consolida pacea şi solidaritatea între oameni, notează www.uniter.ro. Integral pe www.agerpres.ro

Sursa: AGERPRES