Arad: evoluția COVID-19 la nivelul județului și măsurile luate privind gestionarea pandemiei
Arad: evoluția COVID-19 la nivelul județului și măsurile luate privind gestionarea pandemiei
22.04.2020

Videoconferința de presă de astăzi de la Consiliul Județean Arad la care au luat parte Președintele CJ, Iustin Cionca, dr. Gheorghe Domșa, coordonatorul Grupului de Suport pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, dr. Adrian Wiener, coordonatorul Spitalului COVID-19 din Grădiște, dr. Cătălin Hreniuc, coordonatorul Spitalului de Campanie din incinta Expo Arad și dr. Gigi Aiordachioaie, coordonator Secție Clinică Chirurgie Generală II - COVID-19 a informat arădenii despre evoluția COVID-19 la nivelul județului Arad și măsurile luate privind gestionarea pandemiei.

Principalele subiecte abordate au fost următoarele:
- La ora aceasta, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad are asigurat necesarul de materiale de protecție și medicamente pentru combaterea pandemiei COVID-19.
- La Spitalul din Grădiște, secția ATI a fost extinsă și dotată inclusiv cu ventilatoare, pentru eventualitatea în care vor fi necesare mai multe paturi pentru persoanele care au nevoie de ventilație; a fost mărit numărul de persoane care răspund la telefoane, s-a luat decizia de a nu mai ține saloanele închise și există o delimitare clară a zonei roșii de zona verde.
- La Spitalul de campanie de la Expo Arad vor fi tratate cazuri ușoare și medii, în eventualitatea în care va fi nevoie să degrevăm Spitalul din Grădiște și Spitalul Municipal, astfel încât acolo să poată fi tratate cazuri grave sau cazuri de terapie intensivă.
- Echipa medicală a Spitalului de campanie este pregătită, fiind formată din 12 medici și 24 asistente; pentru pacienții care vor avea patologii asociate, în echipa medicală sunt atât medici neurologi, cardiologi, diabetologi, interniști, cât și doi medici ortopezi pentru eventualele urgențe minore de natură chirurgicală.
- La Spitalul Municipal s-au creat circuitele medicale, iar acum spitalul corespunde rezonabil cerințelor, personalul medical este protejat, echipamentele sunt suficiente, situația este sub control.
- La Spitalul Municipal s-au desfășurat 11 intervenții chirurgicale pe pacienți COVID-19 până ieri, astăzi mai sunt în desfășurare încă două, atât de chirurgie generală, cât și de alte specialități.
- A fost pus la punct un protocol de colaborare pentru inițierea unui studiu clinic care vizează tratarea bolnavilor de COVID cu plasmă recoltată de la persoanele aflate în convalescență, bineînțeles cele care doresc să doneze plasmă. Acest protocol a fost înaintat Ministerului Sănătății și așteptăm avizul pentru folosirea acestui nou tip de tratament.
- Există 79 de paturi libere destinate persoanelor infectate cu COVID-19, alte 19 paturi fiind pentru persoanele suspecte de infectare. Avem, de asemenea, câte 5 paturi la secțiile de Terapie Intensivă de la Municipal, respectiv de la TBC. Astăzi, la 7.30, exista un efectiv de 174 de bolnavi infectați cu COVID-19, internați în spital.
- Privitor la testări, în perioada 16-21 aprilie, s-au efectuat 612 teste, dintre acestea 491 negative, 76 pozitive, iar 45 neconcludente, ultimele urmând a fi repetate.
- Până acum, de la declanșarea stării de urgență în România, Consiliul Județean Arad a direcționat spre Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad fonduri în valoare de peste 34 de milioane de lei (aproximativ 7 milioane de euro).