Noutăți la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad
Noutăți la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad
21.09.2022

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” anunță că stagiunea 2022-2023 vine cu noutăți, dar și cu reluarea unor spectacole „cu vechime”.

După reluarea cu succes a spectacolului „Tartuffe” de J.B.P. Moliere, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” pregătește o nouă reluare a unui spectacol cu ceva vechime în repertoriul instituției: „Scufița verde” de Claudiu Sfirschi Lăudat, care a avut prima întâlnire cu publicul arădean în 2019.

Desigur, reluarea nu este singurul lucru pregătit de Teatrul Clasic pentru acest început de stagiune. În cadrul unei conferințe de presă, Bogdan Costea, managerul instituției, a prezentat planurile Teatrului pentru perioada octombrie-decembrie 2022. Avându-l alături pe tânărul regizor Răzvan Enciu, câștigător al ediției de anul acesta a programului „Un teatru pentru început de drum”, Bogdan Costea a vorbit despre spectacolul „…Escu”, pe care tânărul regizor îl va pune în scenă la Arad.

„Ce pot sa vă spun e că speranța mea e ca spectacolul sa fie relevant atât pentru repertoriul teatrului, cât și pentru comunitatea arădeană. Hai să-i spunem un prilej de reflecție – asta sper eu să îi ofer spectatorului”, a spus regizorul Răzvan Enciu.

Conform programului teatrului, „…Escu” de Tudor Mușatescu va avea avanpremiera pe 3 noiembrie și premiera pe 5 noiembrie.

Mai departe, Bogdan Costea a făcut un anunț care cu siguranță a fost așteptat de iubitorii teatrului: vom avea festivaluri. Festivalul Internațional de Teatru Euromarionete se va desfășura în perioada 1-5 noiembrie, iar Festivalul Internațional de Teatru Clasic va avea loc între 23 și 27 noiembrie.

„Momentan suntem în stadiul în care definitivăm selecția pentru cele două festivaluri”, a spus managerul Teatrului.

După doi ani de pauză, cele două festivaluri vor avea un buget de 150 de mii de lei – Euromarionete, respectiv 400 de mii de lei – FITCA. Din cauza lipsei de fonduri și a timpului scurt, însă, arădenii nu vor avea parte anul acesta de Festivalul Internațional de Teatru Nou.

„Sperăm ca anul viitor să avem finanțare și pentru acest eveniment și să nu îl lăsăm să moară”, a spus Bogdan Costea.

Managerul a mai vorbit și despre alte două producții noi, la care se va începe lucrul curând. Primul va fi „Conviețuiri”, de Elise Wilk, în regia Letei Popescu, spectacol ce are premiera programată pe 22 decembrie. Cel de-al doilea va fi unul aparte, pe care regizorul Cristian Ban îl va pune în scenă alături de artiștii Trupei Marionete a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

„Cristian Ban va lucra la un spectacol inedit, de dimensiuni considerabile, cu marionete în mărime naturală. Va fi un spectacol special, având în vedere că actorii de la Marionete sunt antrenați să lucreze cu marionete cu sfori”, spune Bogdan Costea.

Spectacolul marionetiștilor va fi„Istoria muzicii pentru copii (și părinții lor)”, întâlnirea cu publicul fiind programată pentru prima parte a lunii decembrie.

Marionetiștii arădeni pregătesc, însă, încă un proiect nou. „Teatru de marionete în școala ta” a fost anunțat de către Bogdan Costea ca fiind o modalitate de a ușura întâlnirea celor mici cu marionetele.

„Actorii de la Marionete vor merge cu echipa tehnică, decorul, păpușile, în școlile din Arad”, a declarat Bogdan Costea, care a menționat că prima întâlnire va fi cu elevii de la Liceul Teoretic „Adam M. Guttenbrunn”.

Un alt subiect abordat de către cei de la Teatrul Clasic în cadrul conferinței de presă de marți a fost sondajul de opinie organizat de instituție în rândul publicului.

„Au fost undeva între 350 și 400 de chestionare la care s-a răspuns”, a spus managerul.

Cu ajutorul chestionarelor, teatrul și-a cunoscut mai bine publicul: în mare parte, respondenții au vârsta între 35 și 55 de ani, merg la teatru ocazional, iar principalii factori care îi atrag la spectacole sunt distribuția și autorul textului. În ceea ce privește dorințele spectatorilor, majoritatea dintre cei care au răspuns la chestionare au transmis că și-ar dori ca Teatrul Clasic să pună în scenă mai multe… comedii.